Bogoljub Karić: Stvaranje nove Srbije - Live And Love Out Loud

Bogoljub Karić: Stvaranje nove Srbije

Lako je pobrojati značajne društvene i kulturne doprinose ostvarene razvojem nekretnina. Vrlo često, sve javne koristi od urbanog razvoja su slučajne s obećanjem značajnih finansijskih prinosa, ali u određenim slučajevima ove su koristi izračunate i strateške su. Decenijama, Bogoljub Karić je pomogao izgradnji snažne i uspešne istočnoevropske ekonomije kroz velike i dinamične razvojne projekte BK Grupe. Ali gde je sve počelo?

BK Grupa

Sredinom 20. veka, većina istočne Evrope bila je pod komunističkom dominacijom. U Peći, Jugoslavija, porodica Karić je poslovala s ponosnim i ambicioznim proizvodnim interesom iz svoje kućne garaže, pošto se povukla iz skroman biznis sviranja na svadbama i u malim lokalima. Kako je rasla potražnja za ručno izrađenim poljoprivrednim i industrijskim alatima, postalo je jasno da bi Vlada morala dati dozvolu kako bi nastavila da zakonito deluje. Budući da je došlo do nedostatka proizvodnih materijala u istočnoj Evropi, Vlada je ublažila stroge propise o privatnom preduzetništvu i dozvolila porodici Karić da pokrene prvu kompaniju s privatnim vlasništvom i rukovođenjem.

Iako je reakcija drugih komunističkih režima na ovo bila neumoljiva – Kina i SSSR su nedvosmisleno izrazili svoje neodobravanje – porodica Karić je ipak pokrenula novu ekonomsku eru u regionu. Privatna preduzeća su počela da cvetaju, a zapadnjačka tržišna filozofija je postala prihvatljiva. Poslovna proizvodnja porodice Karić, koja je na kraju postala BK Grupa, procvetala je i na kraju diversifikovala svoje interese, otvarajući poslove u medijima, međunarodnoj trgovini, razvoju nekretnina, finansijama i telekomunikacijama.

Danas BK Grupa ima portfolio projekata od nekoliko milijardi dolara vrednih razvojnih projekata širom istočne i zapadne Evrope i Kine. Njen najnoviji projekat u oblasti poslovanja s nekretninama Dana Holdings je Beograd na vodi, značajan stambeni i maloprodajni kompleks koji je projektovan za privlačenje na desetine međunarodnih biznisa.

S projektima koji predviđaju obezbeđivanje na hiljade radnih mesta i pristupačne životne prostore u Istočnoj Evropi i Srbiji, Bogoljub Karić i BK Grupa vode Srbiju u istinsku svetlu budućnost.